De siste norrønister

Vi valgte norrønlinja. Helt frivillig. Gammelnorsk, folkeminne og særsoge. 13-14 stykker. Liv, Steinar, Helge, Oskar og Ann. Jeg husker ikke alle. Kasus meg her og kasus meg der. Oversetting av tekster om blodtørstige norske konger og krigere. Rolf Huus. Verdens beste norsklærer. Vi hadde sånn respekt for ham at vi bukket  i søvne. Han var helten vår.

Men utenfor klasserommet lot vi håret gro, Vi hørte på progressiv musikk og spilte i band. Vi hadde gym i lag med noen realister og lo av dem. De løp så fort de kunne. Vi satt der med melding om vondt i halsen. Ingen skulle se en norrønist løpe. Aldri. Vi gikk sakte ut i friminuttet med en ny-rullet røyk. Gikk hjem om vi ikke orket mer. Norrønister ble fort slitne. Ingen hadde så mange kasuser som oss. Sånt tok på. Vi måtte slappe av. For ingen ante hva kvelden ville bringe.

Vi var de siste norrønister på Tingvoll. De siste som lærte gammelnorsk. Språket som var tale- og skriftspråket i Norge og på Island i middelalderen. Jeg skal – helt ærlig – innrømme at jeg ikke har hatt en døyt bruk av det jeg lærte. Men jeg ble farget av det. Gammelnorsk-fargen. Jeg tror den har et grønnskjær. Og egentlig noe rolig og filosofisk over seg. Som gjør at vi faller ut noen ganger. Fortsatt. Men det er ikke vondt ment. Vi ble bare støpt sånn. I den norrøne formen. Helge, Steinar og meg selv. Preget for livet av noen kasuser.

Vi leverte en god revy. Skrapkak. Sammen med realistene og andre språk-studenter. Vi sang Rolf Huus-blues og høstet applaus. Gikk ut i mørke høstnatta og drakk Furfino. Billigste vinen. Det var aldri lukrativt å gå norrønlinja. Av en eller annen grunn var vi blakke hele tiden. i 1978 var det slutt. Vi norrønistene forlot Tingvoll for siste gang, Etter en elendig muntlig eksamen i fransk. Selvsagt kom vi opp i fransk. Faget ingen hadde brydd seg om. Fransk, liksom. Vi var jo norrønister. Og dermed hevet over den slags språk.

Lørdag drar jeg for første gang til Island. Landet som delte dette språket med Norge en gang i tiden. Gammelnorsk. På facebook finner jeg en gruppe som heter «Vi som lærte gammelnorsk i skolen». Siden er likt av 42 stk. Det er akkurat passe, synes jeg. På reisen blir vi nesten 50. Jeg snakker om Drivaturen. Som i år går til sagaøya. Det ska bli så bra. Selveste Island. Øya langt utenfor Tingvoll. Lengre enn Grip og Vargøya.

Jeg gleder meg til å treffe turgjengen. Holger og Gunnar, Kolbjørn og Anders.  Bodil og jeg elsker disse turene. Som jeg startet med som Driva-redaktør for drøyt ti år siden. De har vært en suksess uten like. Utsolgt på få minutter. En kjempeprofilering av Driva. Noen sier de vil slutte med disse turene. Jeg forstår dem ikke.  Men har heller ikke noe med det lenger. Dessverre.

Men først skal jeg ha en fridag. Plukke multer. «Velja multuberjum» heter det på islandsk. Fint språk. Klasse!!

 

 

En kommentar om “De siste norrønister

  1. Kommer flere anekdoter etter hvert,men et sted må man begynne. Siden du innledningsvis nevner gym/fysisk aktivitet kommer vi ikke forbi den ene av Helges to bæreposer. Den ene til bøker særdeles slunken,og den andre inneholdt gymtøy. Innholdet besto av en shorts og en te skjorte. Posen befant seg stort sett på skolen hengende på en knagg både før og etter bruk.I en av de siste timene det året skulle han ikle seg habitten,men det gikk dårlig. Såvel trøye som bukse gikk i oppløsning. Et bra bilde som illustrerer hvilken status fysisk fostring hadde blant oss norrønister.
    Nevnes bør vel også fotballturneringene. Det hendte at vi stilte lag,Kondisen var elendig,men doping var velkjent i våre kretser og vi hadde et godt støtteapparat som forsynte oss med øl og røyk.Med hyppige bytter og rikelig påfyll ble det ganske morsomt (for oss).Et noe annerledes forspill, for festen fortsatte etter litt kroppslig renovering etter endt oppgjør.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s