Festen er ikke over – det er multe igjen


FINT UTSIKT: Multe i front, Trolla og Hoåsfjellet bak.

Når du må krype sammen under et kjerr med ryggsekken som ly mot regn og den kalde vinden, er ikke multeturer noe særlig. Du har selvsagt også for lite klær med. Det var jo finvær da turen startet….

Det er heller ikke stor stas når du sparker kneet opp i bøtta, slik at masse bær havner nede i mosen – og du må ligge der i fem minutter for å plukke den bære du allerede har plukket én gang. Så er det aldri artig å trø den allerede søkkvåte fjellskoen ned i et myrhull som ikke har noen bunn. Så vil vel noen si a det er litt drøyt å gå motbakker i halvannen time før du finner den første multen. Ellers har jeg hatt en aldeles strålende bærtur opp på Åsbrona –  855 meter over havet. Ikke møtte jeg noen moskus, heller. Bare noen sauer og en hare – som skvatt like mye som meg da vi møttes der oppe i bratta. .

Jeg er av bærplukker-slekt. Faren min var akkurat som meg. Han jaktet bær og ikke vilt om høsten. En sommer plukket jeg rundt 150 liter med blåbær. Bæra ble solgt til Samvirkelaget, og jeg tjente 150 kroner på moroa. Jeg var vel rundt ti år den gangen, og 150 kroner var en uhorvelig mengde penger. Men dette er også det eneste jeg har tjent på bærplukking. Men alt kan ikke måles i kroner og øre. Det har vært mange fine turer – både etter blåbær, tyttebær og multe. Bringebær er jeg dårlig på. Det krever ingen tur, bare en masse tålmod. Og det har jeg ikke…

FORNØYD: Dagens fangst

I dag ble det bra fangst. Selv om jeg var nær ved å gi oppe midtveis. Da var jeg så våt og kald og langt hjemmefra at jeg ble en smule skeptisk. Men det gikk over, og med bra tempo på bærplukkingen, kom varmen tilbake. Helt til neste uvær snek seg fram bak Hornet. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Sjelden har jeg sett slike regnbuer som i dag.


Regnbuen på Åsbrona i dag

Så kan du få tenkt noen tanker på en slik sju-timestur. Om du gidder. For; det er egentlig rart hvor lite som blir tenkt. Det må bety at hodet slapper av, mens resten av kroppen gjør arbeidet. Mental hygiene, med andre ord. Det er omtrent som å hogge ved. Kun enkle, praktiske tanker.

Jeg vet ikke om det blir flere multeturer i år. Men for den som vil, er ikke festen over. Det er fortsatt multe igjen. God tur.


LANGT HJEM: Der er Grøa – langt er nede

HYDRO: Der nede er Hydro. En hvit prikk.

MODEN: En av mange bær jeg plukket i dag.

RART: Det kan være fint med styggvær

 

 

 

 

En kommentar om “Festen er ikke over – det er multe igjen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s