Deilig er jorden


 

Her om dagen fikk jeg en utfordring fra Tore Dyrnes i Tidens Krav: Lag en spilleliste over julesanger som betyr noe for deg.  Vel, tenkte jeg – dette blir ikke enkelt. Og jeg fant det umiddelbart fornuftig å koke det hele ned til norske julesanger. Listen står på trykk i dagens Tidens Krav, men jeg synes det kan være greit med noen betraktninger i tillegg. Derfor disse ordene.

Julemusikk er for meg i stor grad tradisjonell julemusikk, det meste av den godt tuftet i barnetrua og tradisjonene. I tillegg til de gamle, kjære sangene, er det fint at det er lages mye ny, norsk julemusikk. «Den store stjerna», «En stjerne skinner i natt» osv. Pluss flere gode innspillinger av tradisjonell julemusikk. Jeg har også med noen av dem på listen min, flere av dem helt nye og lokalt/regionalt komponert og produsert.

Jeg bruker mye julemusikk i advents- og juletida. Mest spilt de siste årene, er Henning Kvitnes og Koret på Botsen. «Bortkomne julestjerner» oser av nærhet, ærlighet, lengsel og julestemning. Jeg blir aldri lei den platen, og tar den fram mange ganger i løpet av året. Egentlig kunne den vært hele spillelisten min.

 Men slik blir det ikke. Så her kommer listen i mer eller mindre tilfeldig rekkefølge:


 

Deilig er jorden – Sølvguttene

Denne må jeg få med meg hver julekveld. Som guttunger hjemme på gården, visste vi at det nærmet seg både mat og pakker når Deilig er jorden tonet ut. Da var lakkskoene kommet på, spenningen steg – og vi ventet utålmodig på at far skulle bli ferdig i fjøset. Fortsatt er det omtrent på samme viset. Når Sølvguttene er ferdig, bruker jeg å gå ut en tur. Da er det blitt så stille, det ligger en helt spesiell ro over hus og landskap – og himmelen er så stor at den rekker helt fra Grøa til Kristiansund. Deilig er jorden. Fortsatt i svarte lakksko.

Vårres jul – Hans Rotmo

Den er bare helt nydelig. Tekst og tone som hånd i hanske. Vi ser for oss juleforberedelsen der oppe i Trøndelag. Og nynner med på refrenget.

Juleverset – Vårsøg

Denne er spilt inn av mange. Jeg velger meg Vårsøg.


 

Her kommer Dine Arme små – Gutta på Botsen & Henning Kvitnes

Nydelig gitar i starten, og et kor som synger julesangen rett fra hjertet. Hele platen er så ærlig og full av lengsel. Ære være Kvitnes for dette initiativet. På et eller annet vis minner denne sangen meg om juletrefestene på bedehuset der jeg vokste opp.

Den store stjerna – Sissel Kyrkjebø

Dette er blitt en klassisk julesang, skrevet av duoen Trygve Hoff/Svein Gundersen, og spilt inn på Sissels juleplate i 1987. Jeg synes den er så stemningsfull, så ekte – og ikke minst; framført av ei dame med den helt store stemmen. Sangen minner meg også om far min. Han likte god musikk, og han likte Kyrkjebø spesielt godt. Dette er nostalgi og gode følelser.


 

Te den som itj gler sæ te jul – Charlotte Audestad

Sangen ble skrevet av Charlotte Audestad  i forbindelse med Kirkens bymisjons aksjon «Gled en som gruer seg til jul». Charlottes tekst er rørende, skildrende og til ettertanke, dette har vi godt av å høre. Så har hun en flott og nær stemme. En av de beste jeg vet om. Jeg føler at jeg fort kan bli litt snillere av å høre denne sangen.

Nå tennes tusen julelys – Kurt Nilsen

Jeg tar den med, rett og slett fordi den er så fin. Jeg tror nesten den er min favoritt-julesang, og jeg gremmes fortsatt over at jeg en gang radbrekte den i et danseband jeg var med i (i anledning et utall julebord-spillinger). Jeg kunne sikkert valgt den med andre enn Kurt Nilsen. Men; han har jo selveste STEMMEN, da

Takk fer alt oss ha fått  – Jo Sverre

Denne VIL jeg ha med på listen. Rindalingen Jo Sverre Sande er blitt en låtmaker av rang, det beviser han med denne julesangen som i år er A-listet på P1. God gjort. Stemmeregisteret er stort, særpreget likeså – og alt toppes av strykere og stemmen til Sigrid Vetlesæter Bøe. For en duo. Jeg hørte sangen to ganger på tur til arbeid i dag. Det er den tiden jeg bruker på strekningen Grøa- Sunndalsøra.


 

Jul hos aille no – Elg

Sangen er av og med Elg  – sammen med bandet hans. Fin slide-gitar, stor stemme – tekst og melodi som bringer oss rett inn i julestemningen. Så slår det meg at Elg ikke får den oppmerksomheten han fortjener som låtskriver. Ha har laget SÅ mye fint. Herlig rått/pent og ektefølt. Elg gir seg aldri. Det er bra!

Klokkene kallar – Ingebjørg Bratland

Denne er vel også skrevet av samme dame. Tindrende klart, øredøvende vakkert. Om engler kunne synge, ville det blitt omtrent slik.

 Så da ble det både nasjonalskatter og nye skatter, rindaling, trønder, kristiansunder og litt surnadaling.  Listen mangler både En stjerne skinner i natt og Mitt hjerte alltid vanker. Det sier litt om hva man har å velge i..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s