Du mitt Nordmøre


Foto: Steinar Brunsvik
 

Jeg bor i verdens fineste region. Nordmøre, heter den. Kristiansund er hovedstad.

I dag har jeg vært oppe på Freikollen for første gang. 629 meter over havet. For en sunndaling er dette lavland, men oppe på Freikollen virker det ikke slik. Det er bratt opp, du må slite for utsikten som venter deg. Men når du er oppe… Du verden. Smøla der ute, Gjemnes innover mot sentrum av verden, andre fjell innafor der igjen. Sunndalsfjella. Tustna og Averøya. Tingvoll. Det kan ikke bli finere. Du mitt Nordmøre. Hjertet banker raskt og bekvemt. Vi er på lag. Motbakkene, utsikten, folkene, fjordene, byen og hele verden rundt.


Litt krevende her og der

 

Jeg og Johannes gikk på baksiden av Freikollen. Unngikk verste bratta. Åtte-åringen lot seg imponere. Han så hjem til Omsundet, la stener på vardene, drakk sitronbrus og snakket om isbreer og huler. Nedover nøt han ekkoet ved Freikollvannet. «Det er noen som svarer meg,» sa han og smilte. Svarraberjet. Det finnes mange steder. Johannes var på oppdagelsesreise. Spekulerte og spurte om mye underveis. Han leser faktabøker og leksikon på senga og synes verden er spennende. Men det er ikke alt han greie på.


Ikke like bratt alle steder
 

«KBK er gode om dagen,» sa jeg. «Hva er det for noe,» svarte han. «Byens fotballag,» svarte jeg. «Jeg forstår ikke noe av fotball,» kom det kort tilbake. Det er bra vi er forskjellige, tenker jeg. Som skal til Tynset neste søndag. For å se Lyn spille. Mitt favorittlag gjennom alle tider. Til og med før Liverpool meldte seg på.

7000 turer er registrert oppe på Freikollen siden 1. mai. Det er imponerende. Det jobbes med folkehelse rundt om i kommunene. Ikke noe har bidratt mer til nettopp denne helsen enn Stikk Ut-turene de siste årene. Så enkelt. Så genialt. Så helt gratis. Ingen planer, ingen rapporter. Ingen dypere filosofi enn at frisk luft og fin natur fremmer helsen, både den over kragen og den litt lenger ned. Noen ganger er svarene enkle. Stikk Ut er ett av dem. Tusenvis av folk har kommet i bedre form. Tenkt lysere tanker. Og gått til sengs slitne og lykkelige.


Stikk Ut og turer ute i naturen er genialt. Folkehelse i praksis.
 

Johannes hoppet nedover bakkene etter pausen oppe på toppen av Freikollen. Vi var så heldige å møte selveste Steinar Brunsvik og hunden Happy. De to er på toppen hver dag. Tar bilder og formidler opplevelser på gruppen «Freikollens venner» på facebook. «Veldig hyggelig mann,» sa Johannes da vi dro nedover bratta. Han hadde snakket med Steinar om mangt og mye. Til og med avslørt sitt store mål for livet: Han skal bli arkeolog. Johannes skal reise rundt i verden på en slags oppdagelsesreise. «Da jeg var liten skulle jeg bli brannmann og slikt. Det var bare tull,» forklarer han. Når er det arkeolog som gjelder.


Steinar Brunsvik, Happy og Johannes.
 

Vel nede igjen drar vi på Storkaia og spiser softis. Drikker kaffe og melk med sjokolade. Kjøper oss bøker. En til Johannes og to til meg. Harry Potter og Gert Nygårdshaug. Slike dager vil vi ha flere av. Med livet som spiller på lag i verdens fineste natur. Takk Nordmøre og Kristiansund. Johannes og jeg kommer aldri til å svikte dere to.

Ole M


Det går oppover…

Johannes og undertegnede. Bestefar og gode venn.

Stolt og glad gutt.
 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s