Kampen om adapteren

SKOTTLAND DEL 2: Jeg merket det med en gang jeg kom til frokosten lørdag morgen; det lå en lett stresset stemning over reisefølget. Mange manglet nemlig strøm. På telefonen. Kontakten med omverdenen var nærmest brutt. Alt på grunn av disse britene og deres mangel på forståelse for at en stikkontakt ikke er en stikkontakt.

«Har du adapter,» var det første spørsmålet jeg fikk. Og det andre. Det er da man forstår alvoret i situasjonen. Flere hadde gjort ulike forsøk på å skaffe strøm. Men med vekslende hell. Flere telefoner lyste illrødt på batteri-symbolet. Snart var det over.

Vel inne i bussen satte vår velvillige og blide sjåfør, Trevor, kursen mot den første butikken han mente kunne selge adaptere. De hadde to stykker. TO! Krisen var med andre ord ikke over. Neste butikk hadde helt andre ting å by på. De vasset i adaptere. Jeg lurer på om det ikke var en Stirlingsk variant av Claes Ohlsson? Dermed var likevekten gjenerobret. Følget var i vater. Flunkende nye strømadaptere i hver lomme. Knappe femti-lappen kostet de. Gi-bort-pris, spør du meg. På flyplassen kostet samme tjeneste cirka 200 kroner…

Ingunn tar bilde av Solveig og Paul ved Loch Lomond

Etterpå satte vi kursen nordover gjennom det skotske highland. Smale veier, humpete veier, masse trafikk. Det er midt i ferietiden her. Britene er litt skakke slik. Tar ferie når vi andre er på full fart inn i hverdagståken igjen. Etter veiene er det nesten ikke utenlandske biler å se. Kun et par belgiere og en nederlender. Britene dominerer på de britiske veiene.  I Luss stopper vi. Spaserer ned til bredden av Loch Lomond. Spiser is med sola i øynene, møter et brudefølge, kjøper suvenirer og har helt glemt de hersens adapterne. Skottlands største innsjø svikter ikke. Vi blir helt betatt.

Bodil i ny jakke ved Skottlands største innsjø

 

I Norge skryter vi på oss fjell og vidder så til de grader at man skulle tro at det ikke blir igjen noe til resten av verden. Det er feil. Skottland har fjell og vidder så det holder. Til og med noen små fosser. «Det er større vidder her enn på Dovre,» hører jeg ei dame si rett bak meg. Det er grønt og frodig, toppene frister meg noe innmari der jeg sitter – og plutselig ønsker jeg meg et fjelltelt og fem dager nede ved elva som renner forbi. Jeg forstår også hvorfor Afzelius skrev om «Bergen i Glencoe». Maken til natur skal du lete lenge etter. Vi spiser lunsj på et hotell som er så britisk at en bølge av velvære velter over denne skribenten. Jeg må ha vært britisk i mitt forrige liv. Noe annet er utenkelig.

Åshild, Anna Haldis, Edny, Ingrid, Målfrid og Inger i typisk britisk møblement.

 

Så kommer vi til Loch Ness. Ikke noe sjøuhyre å se. Den ligger vel nede på dypet et sted, i hulen sin. Men på neste dag av turen skal det bli andre boller. Da skal vi på båttur samme sted. Da skal uhyret lokkes opp og fram. Én gang må det vise seg. Ellers slutter vi rett og slett å tro på at det finnes. Det er samme regel slik som med julenissen. I blant trenger vi en bekreftelse.

Smaksprøver og kø i kassen på James Pringle

 

Lørdagen lander i en butikk med alt det rare i, James Pringle. Jeg vet hvordan det er når penger brenner i lomma. I platebutikken skjer det hver gang. Men her er ingen plater. Kun klær, sko, whisky, sjokolade, kilter, luer, kopper, suvenirer og jeg vet ikke hva. Køen i kassen vokser seg stor og forblir slik til fem minutter etter stengetid. Pundet brenner. Minner og mer eller mindre nyttige ting tas med tilbake til bussen. «Du bærer tungt,» smiler Trevor og ser på posen min. «Whisky og lokalt øl,» svarer jeg forklarende. «A winning combination,» svarer han med tyngden av all den fagkunnskapen om emnet han måtte sitte inne med.

Fantastisk natur over mot Glencoe

 

Nå er det tidlig kveld. Hotellet i Inverness er perfekt. Telefonen lades, strømadapteren fungere som bare det. Livet er på stell her oppe i det skotske Highlands.

Ole M

Luss. Minnesmerke over falne i første verdenskrig.

Så glad blir man når ny adapter er sikret

Helt ok sted for lunsj……

Leif med sin nye lue….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s