Edny, Ola, Nessie og jeg

SKOTTLAND DEL 3: Jeg har hørt mye om sjøormen i Loch Ness. Og tenkte at det var på tide å møte den. Men den gang ei. Ikke en orm å se. Ikke en aldri så liten brusning i vatnet. Ikke engang et aldri så lite rykte. Skeptikerne har rett, tenker jeg, og går inn fra dekket til kabinen igjen. Kjøper kaffe og en liten whisky for å dempe skuffelsen.

Da var familien Ross heldigere under sitt besøk samme sted i 2015. De filmet Nessie, som ormen  kalles, og var aldri i tvil om at det var selveste monsteret de hadde festet til film. Så har jeg lest om George Edvards som brukte 26 år av sitt liv på å finne bevis for at sjørmen finnes. Til slutt sikret han seg bildene som garanterer for Nessies eksistens. Sier han.

Edny Kippernes og Ola Halle med Nessie rett bak. Endelig fant vi sjøormen.

 

De fleste rister bare på hodet av bevisene til Edvards. Noen skylder på lokale handelsmenn og hvisker om plantede bevis. For hva hadde turismen i området vært uten sjøormen? Omtrent ingenting, er svaret. Så for dem lønner det seg at Nessie viser seg. Fra tid til annen. Men ikke for ofte. Hvor vil det bli av spenningen da?

Leif prøver å fange sjøormen med linsa. Men den gang ei.

 

Orm eller ikke orm; det er en fin båttur på Loch Ness. Reisefølget vårt trives. Noen kikker ut på vannet, klare til å rope ut om Nessie skulle vise seg. Andre strikker, bilder blir tatt og mat og drikke kjøpt. Det er ikke så verst å være på tur med Komfort Resor og Dompen.

Og noen strikker. Som alltid. Ingrid og Bodil.

 

Vi ender turen ved Urquhart Castle. Et fantastisk byggverk over et stort område. Mye er rast sammen. Men det som står igjen forteller en klar og tydelig historie om stormer og kriger, og om noe som må ha vært et blodig strev med å reise hus, tårn, murer og alt mulig annet. «Det føles helt uvirkelig å være her,» sier ei dame i følget vårt. Dette er ikke hverdagskost for noen av oss. Vi samler opplevelser på disse turene. Urquhart Castle skrives sirlig inn i minneboka. Så spiser vi lunsj. Fordøyer både opplevelser, pai og kylling. Og et lite glass.

Urquhart Castle. Et eventyr. Loch Ness rett der bak.

 

Vår fortsatt like hyggelige sjåfør, Trevor, tar oss så med til Tomatin Distilliry. Her handler alt om whisky. Skotten Scott tar oss med på en rundtur. Forteller om 70-tallet, med en produksjon i anlegget på 12 millioner liter. Så det fatale fallet på 80-tallet, med liten etterspørsel etter whisky. Før noen japanere kjøpte opp hele stasen, snudde skuta, og gjorde Tomatin til en solid bedrift med 60 ansatte. I dag er produksjonen på to millioner liter i året. «Vi har gått fra kvantitet til kvalitet,» sier Scott, og er tydelig stolt over arbeidsplassen sin. Han prater med hjertet, krydrer med humor og styrer med kunnskap. En glimrende kombinasjon.

Det handler om whisky. Tomatin distillery.

 

Nå, et par timer senere, sitter vi ute på bygda et sted, i Grantown-on-Spey. Vi bor på et hotell i særklasse. Det ser i alle fall sånn ut. Dønn sjarmerende og britisk. Akkurat som i Inverness i går. Jeg er mer enn fornøyd og nyter ettersmaken av den fine Tomatinen vi fikk noen små glass av i destilleriet. På tv vinner de nederlandske damene fotball-EM. En helt utrolig historie. Akkurat som den om sjøormen. Men mens nederlenderne bekrefter at undere faktisk kan skje, holdt Nessie seg unna. Og det skal han/hun bare vite: Jeg tok bilder av en sjøormkopi i en dam like ved der vi spiste lunsj. En perfekt orm. Så originalen kan bare holde seg i hulen sin. Det finnes gode alternativer. På land.

Noen ganger havner man i sitt rette element. Holger og jeg.

 

I morgen venter jernbaner, sauer, blomster og litt av hvert annet. Dette går særlig bra, vil jeg si.

Ole M

Ole M og Anders. On tour.

Per, Liv, Solveig og Paul på gamle tomter. Fra 1500-tallet.

Åshild, Inger, Målfrid og Berta på Loch Ness

Hotellet vårt i Grantown-on-Spey. Flott

Trevor gjør reisen vår enda bedre. En perfekt sjåfør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s