Vikingene inntar Edinburgh

 

SKOTTLAND DEL 5:  Så var dagen kommet for Edinburgh. Skottlands hovedstad. Med cirka 450.000 innbyggere. Jeg har aldri tenkt på denne byen som noe spesielt. Bare en by. Med noen gater. Og sikkert noen prektige bygninger og et slott der oppe, siden vi snakker om Skottland og Storbritannia.

Hele reisefølget samlet. Gamlebyen i Edinburgh et stykke bak.

 

Det vi kommer til er noe helt annet. Vi har god tid, og kjører rundt med flinke James som guide helt der framme i bussen. Trevor kjører bussen. I smale gater, i travle handlegater og gamle og nye deler av byen. Og midt i alt: En kunstfestival fra 4. til 21. august. Den invaderer Edinburgh med konserter, bøker, teater og litt av hvert annet. Mens festivalen pågår, øker befolkningen fra 450.000 til over 600.000. «Folket her liker ikke festivalen. Men vi ser at den gjør godt for byen,» sier James.

Ën herlig by. Med hektiske handlegater og litt roligere sidegater… Som her.

 

Han er herre over mikrofonen i fem timer. Er et oppkomme av historier og informasjon. Så klarer han aldri å legge skjul på sin sympati for de som har det litt tyngre enn andre. Underklassen, snakker han om. Det er den nye «fattigklassen» i Skottland. Før var det arbeiderklasse, middelklasse og overklasse. Nå er laveste nivå senket til «underklasse». James fordeler skylden med to ord: Margaret Thatcher. Theresa May blir heller ikke levnet noen sjanse. James fnyser av hele dama. Av Brexit. Og av engelskmenn generelt. Han er en svensktalende skotte som fungerer utmerket som guide. Gir av seg selv, holder til tider reneste valgtalen for venstresiden – før han smilende forteller hverdagslige og kongelige historier.

Et lite vann. Like ved sentrum.

….og en platebutikk.

 

Edinburgh har det aller meste. Hektisk ny og gammel by, fjell opp til 250 m o h, små vann og lange strender, sjø, turistskip, sjarm, storslagenhet, handlegater, pubgater, Edinburgh Castle, yrende folkeliv, frodige parker, Primark og River Island. På forhånd grudde jeg meg litt til fem timer med guiding. Men med James gikk timene unna som bare det. I det hele tatt; vi har vært heldige med våre bekjentskaper her i Skottland. De har lært oss mye, Trevor og James i særdeleshet.

Lunsj på pub. Kjempebra!

 

Når James slipper oss ut av bussen i halv fire-tida, er jeg klar for handletur. Jeg er en shopper. Men helst går jeg etter vinyl. Jeg finner Coda Music et sted oppe i gamlebyen. Bare nye plater. Men ok. Butikken og folket er perfekt. Godt utvalg, og en gryende handlelyst. Det blir noen få plater. Før jeg vender tilbake til alle serveringsstedene i Rose Street. Edinburgh vil jeg gjerne tilbake til. Som vanlig blir jeg veldig betatt av det britiske.

Gro og Malfrid på toppen av Edinburgh

Nå: Jeg sitter her etter en lang dag og lurer på hvor dagen ble av. Når du drar på tur, kan du se for deg noen late timer på rommet med ei god bok. Jeg har lest cirka 35 linjer etter at jeg kom til Skottland. Utenom reisene, har all tid gått med til skriving, mat og noen sosiale krumspring. I morgen skal vi prøve å finne noen spor etter Lady Arbuthnott. Jeg mener å ha en plan. Følg med i neste bolk.

Ole M

Like ved sentrum…

James og Trevor. Perfekt selskap

Tistel – Skottlands nasjonalblomst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s