Gi Tande kunstnerstipend!

Gratulerer, Daniel-André Tande. Nå er du en hopper for historiebøkene. Du er verdensmester akkurat som Toralf Engan, Bjørn Wirkola, Roar Ljøkelsøy, Per Bergerud, Espen Bredesen, Tommy Ingebrigtsen, Rune Velta, Birger Ruud og Anders Bardal. For å nevne noen fra dette eksklusive selskapet. Som har begeistret en hel nasjon vinter etter vinter, i idretten framfor alle andre idretter: HOPP.

I dag tørket vi en liten tåre alle mann. Alle vi som elsker denne idretten. Som synes at ekte idrettsglede gir oss noe helt spesielt. Daniel-André Tande som viser hva dette betyr for ham, en ekte idrettsgutt som aldri har de opplagte svarene, som godt kan gi et lite skråblikk som overrasker reporteren. Også denne gangen ble seiersintervjuet i Tande-stil. Ikke noe vi kunne ha forhåndsskrevet. Mest følelser. Få ord. Flott, Daniel-André. Vi liker at du er slik.

Så er det stas med seierspallen. Du og Kamil Stoch øverst. To Liverpool-supportere. For oss smått gale har det faktisk noe å si….

To Liverpool-supportere på topp. Daniel-André Tande og Kamil Stock. Jeg satser på at Freitag ikke er United-supporter… (Bilde fra NRK)

 

Jeg setter på en av de fineste vinylene jeg har i samlingen, David Bowies Hunky Dory. Tenker at dette er musikk som kan holde et slags nivå til den idretten hopplandslaget bedriver. Nivået er så høyt at vi vanlige, dødelige bare kan se konturene av hva som ligger bak det som skjer. Over to hundre meter på ski. Min personlige rekord er rundt tjue meter. Et prakthopp på Splitkein-ski i Kvendbøbakken et sted rundt OL i Grenoble. Ti år gammel. Uten lue. For å ligne mest mulig på Lars Grini. Min helt. Som hoppet 150 meter i Oberstdorf i 1967 – samme sted som Daniel-André vant i dag.

Lars Grini svever over både Holmenkollen og jukeboksen.

 

Jeg har alltid vært opptatt av helter og forbilder. Utøvere og artister med det lille ekstra. Nevnte Grini, Svein Bjørn Olsen (Lyn-keeper), Petter Northug, Bjørg Eva Jensen, Gjermund Eggen, Bruce Grobbelaar, Lasse Kjus, Jan Bokløv, Jamie Carragher, Matti Nykäenen, Kamil Stoch og Anette Sagen og flere med dem. Og jeg skriver nå til Daniel-André Tande på denne listen. Og det er ikke langt unna at jeg tar med hele hopplandslaget. Tenk å få være en del av dette miljøet.

Hopprenn er tøffere enn til og med Iron Maiden, her i Liverpool Echo Arena

 

Fra mitt skrivested, en kjeller på Grøa på Nordmøre, ser miljøet rundt hopperne ut til å være nærmest perfekt. Alle gleder seg over hverandres prestasjoner, lederne viser både lederskap og følelser, de er reflekterte og respektfulle i alt de foretar seg. Jeg har vært på noen hopprenn, og glemmer aldri lag-gullet i Falun. I hoppbakken. Da Velta landet i vinnerhoppet, trodde jeg verden revnet. Jeg har vært på mange rockekonserter i min tid.  Men ingenting kan måle seg med seg med stemningen Bardal, Velta, Jacobsen og Fannemel skapte i Falun. Ikke AC/DC eller Deep Purple, ikke Iron Maiden eller The Who.  Dette var i 2015. Kun tre år siden. Det sier litt om denne idretten at ingen av disse er med i VM denne helga. Hopp krever sin mann og kvinne, skal du henge med. Slik må det være, i idretten som overgår alt annet.

Granåsen i fjor vinter. Jeg og Gunn Heidi. Hoppinteressen går  arv.

 

Jeg har ikke tenkt å kjøpe meg nye hoppski. I en alder av snart 60, er det toget gått. Men jeg har tenkt å se masse hopprenn framover. Både på TV og live. Det starter i morgen med TV og laghopp i VM. Så skal vi vinne OL gull. Hvem som tar medaljene, er ikke så farlig. Vi har fem hoppere som alle kan ende på pallen. Så blir det Raw Air. Da kommer jeg i alle fall til Granåsen. Og neste vinter skal jeg være på plass i VM i Seefeld. Takk så langt, Daniel-André Tande og hopplandslaget. Dere beriker livet mitt. Akkurat som en god plate eller roman. Jeg gleder seg til neste side eller melodi. Og jeg gleder meg til neste hopp.

Gi hele hopplandslaget kunstnerstipend! Det får være en appell avslutningsvis denne flotte lørdagskvelden.

Ole M

En praktfull VM-pall!

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s