Kjære Sondre, Margaret og Iver!

Margaret Rensvik og Sondre Bratland

 

Det er snart påske, det er fredag kveld og jeg er akkurat hjemme fra konsert i Hov kirke. Sondre Bratland og Iver Kleive. Jeg gledet meg til konserten. Hadde forhåpninger. Og ble så til de grader grepet. Og hensatt til halvannen time med ren sjelefred og undrende betraktning av en musikalitet og virtuositet man sjelden møter.

Det er bare én Sondre Bratland. Bare én som synger og formidler slik han gjør.  Lunt og nært. Han får denne verden av tradisjoner, oppvekst, salmesang, folketonearv, bedehusliv og hverdagsliv til å henge sammen. Med små historier og sanger han har tatt med seg. Noen lært av andre på veien, andre tatt fra den skattekisten vi alle har. Andre ny-komponerte.

To dyktige organister, Iver Kleive og Ingebjørg Charlotte Storset. 

 

Iver Kleive kjenner jeg best til fra samarbeidet med Knut Reiersrud. «Blå koral» er og blir en av de fineste platene jeg har i samlingen. Men der finnes også «Pilgrimenes sangbog» med Kleive og Bratland. Hjemme fra konserten har jeg satt den på. Akkurat nå låter «Akk, mon min vei til Kana’an». Den ble spilt og sunget i Hov kirke for et par timer siden. Et av konsertens høydepunkt. Vinylen fra 1982 knitrer litt, men er ellers i perfekt stand. «Eg er ein gjest i verda». Kleive sin helt spesielle måte å akkompagnere på kommer tydelig fram. Bratland sa det på konserten: Da de møttes og begynte å samspille, hadde han aldri hørt maken. Kleive er unik i møtet med salme- og folketoneskatten.

På denne platen møtes Iver Kleive og Sondre Bratland for første gang.

 

Litt bak i radene i Hov kirken gikk tiden fort. Det hender ofte at jeg begynner å kjede meg på konserter. I kveld kunne Bratland og Kleive spilt påskehelga ut. Tante Gudrun satt ved siden av og sa ingenting. Helt oppslukt av formidlingen og tonene. På vegne av henne: Takk Iver og Sondre.

Hva kan en stakkars lekmann si om organisten Iver Kleive. Han er en trollmann med gudommelig styrke og musikalitet. Når han leker seg gjennom «Påskemorgen slukker sorgen» er det bare å gi seg over. Eller når han spiller sin egen kraftfulle Toccata. Eller Bach. Sist jeg hørte Sondre Bratland, satt Henning Sommerro ved orgelet. På mange vis er Kleive og Sommerro like. De skaper sine egne univers, sine egne komposisjoner i samspillet med Sondre Bratland sine folketoner og salmer. Jeg blir så imponert. Får lyst til å klappe. Men det skulle vi ikke. Det sa Sondre Bratland da konserten åpnet. Stillheten, som kunne oppstå, mente han vi godt kunne leve med.

Så sant, kjære Sondre Bratland. Vi kunne godt leve med stillheten. Med sangen. Med din formidling. Og med Iver Kleives orgel. Vi hadde det rett og slett veldig bra. Bedre enn på lenge. Hele tiden.

Trø-orgelet. Lyser opp i vinylkjelleren min.

 

Takk også til Kristiansund Kirke Kunst og Kulturfestival. Til Margaret og Peder Rensvik. For at dere har skapt denne arenaen på Nordmøre. Det er alltid et privilegium å samarbeide med dere. Svært få andre samarbeid gir meg så mye. I morgen får Tingvoll besøk. Surnadal følger på søndag. Jeg håper mange finner veien til kirkene. For å oppleve det ypperste vi har av musikalitet i Norge. Framført så enkelt og så nært. Så vart og så voldsomt.

Der toner Lp-platen ut. Sondre, Iver og ei hardingfele har fylt vinylkjelleren på Grøa med vellyd i tre kvarter. Takk for i kveld.

Ole M

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s