På eventyrvis i Liverpool

Det ljomer i Liverpool cathedral. Korstemmer fyller det store rommet. Folk stopper opp og lytter. En prest, noen asiater, to eldre engelske damer, ansatte i kirken og hele Sunndal musikkforening. Og flere til. Vi bergtas. Jeg har satt meg litt lenger framme i katedralen. Lyden når meg så lett som bare det. Jeg blir helt rørt. Halsakoret har en av sine store opplevelser i karrieren. Tenk å få synge i verdens femte største katedral. «Tebe poem» toner ut. En klang fra himmelrik. På eventyrvis. Et av turens store mål er nådd.

Halsakoret med dirigent Sander van der Loo i mektige Liverpool Cathedral

 

Halsakoret og Sunndal musikkforening er nemlig på tur i Beatles-byen, fotballbyen, kulturbyen, handlebyen, den snille byen med det store hjertet, der elva Mersey renner stolt forbi. Byen som, nest etter London, var den britiske byen som opplevde mest bombing og tap av menneskeliv under andre verdenskrig, som ble overlatt til seg selv av Margaret Thatcher, og som i 1989 mistet 96 av sine borgere i tribunetragedien på Hillsborough stadium i Sheffield. Men som har reist seg på mesterlig vis. Og blitt en moderne by.

Hele gjengen utenfor The Kop på Anfield. Historisk grunn, det også.

 

Ja, for noen trodde de skulle komme til en grå by. De kunne altså ikke tatt mer feil. I fire hele dager skinner solen, i fire hele dager står store opplevelsene i kø. Jeg og Bodil inviterte til et program vi trodde på. Kultur, historie, spisesteder, konsertarenaer, Penny Lane, Strawberry Fields, møte med trommelegenden Colin Hanton, kirker og hageparty på Hotel Tia. Og alt slår til bortimot hundre prosent. Dette med god støtte fra broren min, Jostein, som bor i byen med sin familie.  Hans kunnskap om byen, historien og kulturen er uvurderlig. 55 mennesker i ett følge kan fort bli krevende. Men ikke denne gangen. Ikke når det er 55 positive og greie mennesker med ett felles mål: Det å ha det så trivelig som mulig.

En tur rundt i byen i Beatles sine fotspor. Her fra Allerton.

 

En tur som dette lever sitt eget liv. Har sin egen stemning og sine helt spesielle opplevelser. Slik som i den nordiske kirken, Gustav Adolf kyrkan, søndag ettermiddag, der vi feirer 17. mai på etterskudd.

Jeg og Bodil møtte Stan og Mette i kirken og ble enige om et opplegg da vi besøkte dem for noen uker siden. «Det nærmer seg. Dette bli spennende,» skriver Stan i en epost til meg dagen før. Han er begeistret for besøket. Og gleder seg. Sammen med hele det kulturelle og frivillige samfunnet rundt denne kirken. Først er vi på Pier Head og har en flott seremoni til minne om norske sjøfolk som omkom under andre verdenskrig. Halsakoret synger med ryggen mot Mersey, Stan har en kort tale, før vi avslutter med «Ja vi elsker». Det er en beveget stund i solsteiken. Vi går stille tilbake til kirken. Der venter kaffe, kaker og en konsert med Sunndal musikkforening og Halsakoret.

Høytidelig markering til minne om sjøfolk som omkom under andre verdenskrig

 

Fra gangen nede hører jeg musikerne varme opp. Dirigent Sander van der Loo styrer det hele på klokelig vis. Og snart er konserten i gang. Rommet fylles opp. Det starter med tema fra Game of Thrones, det spilles og synges Beatles, kor og korps tar nesten taket på kirken med fellesnummeret «Good night» av Beatles, «Har du fyr» klinger i rommet, før vi reiser oss til «Ja vi elsker» – for andre gang denne dagen. Ei dame på raden synger med øynene lukket, ei jente holder rundt halsen på moren sin og et eldre ektepar står hånd i hånd ute på siden av benkeraden. Det er høytid atter en gang. «Den beste konserten vi har vært på i denne kirken,» sier et engelsk par som har vært der mange ganger. «Dere kommer tilbake neste år. Den saken er ikke noe å diskutere,» sier Stan Royden vennlig.

Sunndal musikkforening varmer opp før konserten i Gustav Adolf Kyrkan.

 

Jeg takker ham og Mette for at de tok så godt imot oss. Det samme kan jeg si til Colin Hanton, trommeslager i The Quarrymen fra slutten av 50-tallet. I samme band spilte ikke ukjente John Lennon, Paul McCartney og George Harrison. Dette er dagen etter feiringen i den Nordiske kirken. Jostein har tatt oss med på Beatles-tur. Vi er innom hjemplassene til Lennon og McCartney, vi besøker den berømte, røde porten utenfor Strawberry Fields, og ender opp sammen Colin Hanton ute ved Penny Lane Developement Trust. Han forteller sin historie, om at han ikke lenger orket å frakte rundt på trommekassene. Og bare sluttet. Han kunne kanskje blitt en Beatle? «Men det kan jo også hende at jeg hadde fått sparken, slik som Pete Best,» sier han og smiler. Han er en sprek 80-åring. Som setter seg ned og nyter konserten med kor og musikkforening ute i hagen. Snakk om å få spille på historisk grunn.

Konsert ute i Penny Lane. Her spilles så klart Yellow Submarine

 

Denne historien går ikke helt i kronologisk rekkefølge. Man hva gjør vel det? Når man er på tur, henger man seg ikke opp i slikt. Og skulle det være noe mer å fortelle? Joda, jeg skrur tiden tilbake til lørdagen og fortsetter med ærverdige The Philharmonic Pub. Der har jeg gjort en romslig avtale på forhånd. Her spiser vi lunsj, og vertskapet er så rause at de setter av nesten hele hovedrommet til oss. Det tar så klart en liten time før alle får maten, men hva gjør vel det når man sitter i et rom så typisk engelsk som det bare går an. Tunge møbler og lysekroner, høyt under taket og mørke vegger. En bygning fra rundt 1900. Og med en stor bar med lokalt øl. Du verden, for en velstand.

Hyggelig lunsj på The Philharmonic

 

Det er med lette steg vi går nedover mot bykjernen etterpå. Dagen er ennå ung. Og snart venter hageparty oppe på Hotel Tia. 11 drosjer kjører oss oppover mot Anfield Road. Der blir det en skikkelig hyggelig kveld. Hotellet og hagen er nå i topp stand, restaurert fra ende til annen – med et barområde som er spekket med fotballhistorie. Nesten som et museum. Det er fint å få være en liten del av dette prosjektet. Eller rett ut sagt; man føler seg aldri så lite stolt.

Hotel Tia. Anne-Marie Elveseth og Tone Hustad tar seg en tur rundt i bygget.

 

Så skal jeg heller ikke glemme Ferry cross the Mersey, Cavern, Matou, fantastiske Il forno, Fazenda, hyggelige Holdiday Inn Express, Beatles Story, Liverpool Museum, Albert Dock og Liverpool One. I skrivende stund går solen ned over Grøa. Jeg har vært hjemme et helt døgn nå. Er muligens i ferd med å lande også mentalt. «Vi har vært i et eventyr takket være dere,» skriver en hyggelig korsanger på facebook. Takk! Det var jo akkurat slik det skulle bli.

Magda Løvik og Elin Dyrset besøker Strawberry Fields.

Og igjen; Takk for turen.

Ole M

Hyggelig feiring i kirken. Kaffe og kaker.

Brit Helene Resell, Hilde Iren Flatø Nausthaug og Elin Dyrset foran barndomshjemmet til Paul McCartney

Colin Hanton prater om sitt liv som trommeslager i The Quarry Men.

Janne Løseth og Stan Royden. 

Sangere klare for 17. mai-fest. Lonneke Zeijlmaker, Siri Sæterbø, Anne Botten Stokke, Inger Lise Kristiansen, Elin Furnes Fjærli og Beret Hoston. 

Tone Hustad «skriver seg inn» i Strawberry Fields.

Fra konserten i Gustaf Adolf Kyrkan.

Lars Olav Tunheim og Bodil Tafjord på tur ned i Cavern.

Colin Hanton og undertegnede. Trivelig møte, synes jeg.

Jostein Ansnes tar i mot oss når vi kommer til Liverpool.

Colin Hanton og Randi Settemsdal hånd i hånd. Stor stas.

En kommentar om “På eventyrvis i Liverpool

  1. Hei Ole! En fantastisk fin og stemningsfull oppsummering av intrykkene fra vår fantastiske tur til Liverpool! Takk til deg, Jostein og Bodil for et godt gjennomarbeidet og gjennomført opplegg – som til fulle tilfredsstilte alle forhåpninger – og enda mere til! Et godt felleskap – og forening av felles interesser! God helg til dere! Mvh Lars Wiik

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s