From Budapest with love

 

Ni timer på veien. I og rundt Budapest. Regn og sol, frihetsgudinner og gedigne bygg, Europas vakreste McDonalds, tett trafikk og landskap med solsikker, båttur på Donau og vinsmaking og gulasj hos Hernyak Birtok i den lille byen Ertyek, ny kunnskap formidlet av Rita, vår dyktige guide – og så klart: Godt selskap.

Vi er ute på landet, på vei mot vingården til Hernyak Birtok. Litt av en utsikt…

 

Joda, dette går ikke så aller verst. Vi er i Ungarns hovedstad, ute er det blitt tretti grader pluss og jeg sitter på rom 434 på Ungarns største hotell, Hotel Hungaria. Turen er et samarbeid mellom meg og Bodil i Dompen AS og Anders Lien i Komfort Resor. Vi har samarbeidet i mange år, reist Europa rundt og opplevd mye sammen. Og møtt utrolig mange fine mennesker. Denne turen er den andre vi samarbeider om i år, og 9. august har vi ny tur til Budapest. Der er det fortsatt noen ledige plasser.

Vingård, vin og lunsj.

 

Og disse kan jeg love et besøk i en by som har veldig mye på menyen. VI blir kjen t med en sterkt historie, fra etableringen av byen Budapest i 1873, til murens fall i 1989 og alle endringene i landet fra 1990 og utover. Det er også sterke historier knyttet til oppstanden mot de sovjetiske okkupantene i oktober 1956. Opp mot 5000 ungarere mistet livet den gangen. Vår guide, Rita, er flink til å formidle historien, både den om de store konger og kriger, og den om dagliglivet i byen og i Ungarn.

Litt av en by. Budapest med nærmere to millioner innbyggere.

«Landet har en fin utvikling. Alt har gått i riktig retning siden 1990. Nå ser vi at unge folk drar ut i verden og utdanner seg. Jeg håper virkelig at de kommer tilbake og utvikler landet vårt videre,» sier hun. Rita prater flytende svensk. Uten å ha noe svensk opphav å vise til.

Druer. Sure der de henger, men de blir til god vin på vingårdene utenfor Budapest.

 

Dagliglivet, ja. Det er jo tross alt det som står nærmest oss. Det er der de fleste hører til. En 280 meter lang parlamentsbygning er imponerende, men like imponerende er det at medel-Svenson i Ungarn klarer å overleve – og leve greit – på en månedslønn på rundt 5000 kroner. Da er prisnåvet her langt lavere enn i Skandinavia, men fortsatt må du, også her, ut med 11,50 kroner literen for bensin og 700.000 ? 800.000 kroner for en to-roms leilighet. Arbeidsledigheten her er høy, opp mot 12 prosent, og som ungarsk mann kan du ikke regne med å leve lenger enn 68 år. Er du kvinne, kan du håpe på 74 år. Vi bortskjemte nordmenn kan legge til 10 år. Minst.

Men; så er det jammen ikke særlig lukrativt å bli pensjonist, heller. 2500 kroner må du klare deg med. Ikke så mye, det. «Men folk her er vant til å leve nøkternt,» sier Rita.

Parlamentet. Litt av en bygning. Sette fra en båt på Donau.

Ja, så noe har vi lært, da, i løpet av dagen. Og vi ser fram til å komme oss ut på landet i morgen. Til landsbygda med hester og andre dyr, og til små byer med spennende butikker og folkeliv. Så langt dette!

Alt er som sagt veldig greit!

Fra turen kan du også lese:

olemans.blogg.no/15303752…esserte_hestekrefter.html

olemans.blogg.no/15304852…arn_endelig_mttes_vi.html

 

Ole M

Magne Søyset fra Todalen er en ivrig fotograf.

 

Hele gjengen samlet oppe ved frihetsgudinnen.

 

Det er mye i Budapest som forteller om historien.

 

Det er fredag og tett trafikk…

 

Vi samarbeider, Bodil, Anders og han der til venstre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s