Kjære Ungarn. Endelig møttes vi!

Dette er som å bli kjent med en europeisk nabo jeg alltid har visst om, men aldri har sett. Ikke helt. Ungarn har vært en smule ingenmannsland. Nå er vi endelig blitt kjent. Nærmest venner. Fra timer i bussen har vi sett sletter og jordbruk, sjøer og små byer. Ja, vi har til og med fått høre om landets idrettshelter; av vår dyktige guide, Rita.

Utsikt ut over Balatonsjøen.

 

PÅ TUR MED DOMPEN OG KOMFORT REISER, DEL 3: Jeg tenkte på det i går; hva er ungarere gode til i idrett? Jeg svarte selv, og endte opp med håndball, noe friidrett (tekniske øvelser) og ikke så veldig mye annet. I dag vet jeg bedre. Ungarn er blant de store i Europa i svømming og fekting, de hevder seg godt i ishockey og vannpolo – men snakker mest om fotball. Der spiller de, ifølge guiden vår, med to venstreben. De er med andre ord ikke særlig framgangsrike. De ligger som nummer 51 på Fifa-rankingen, to plasser foran Norge. Mellom dem ligger Burkina Faso… Altså; vi snakker ikke om tetsjiktet i klodens fotball-liga.

Puskas.Tidenes fotballhelt i Ungarn. Tipper han aldri rullet rundt som Neymar….

 

Og apropos idrett; på vår flotte tur i dag til Balatonsjøen, Mellom-Europas største innsjø, passerer vi skiltet inn til byen Györ. Håndballbyen. En av verdens beste. Der Nora Mørk, Kari Grimsbu og Stine Oftedal holder til. Også Heidi Løke og andre norske håndballstjerner har spilt der. Jeg så ingen av dem i farten. Byen lå langt ute på en slette. Og det kan god være at de er helt andre steder nå midt på sommeren. Men; nå vet jeg altså hvor dette er. Når klubben Györ blir nevnt en gang fram i tiden.

En Trabant. Før kommunismens fall, var det denne som regjerte veien….

 

Når du sitter i bussen i mil etter mil, på vei til en innsjø, en pitoresk landsby, en vingård eller et historisk monument, er det viktig med en god guide. Som sier litt om det vi ser, som gir det hele en mening. Rita Horvath er et oppkomme av kunnskap. Om vin og historie, om sport og dagligliv. Om politikk og mye annet. Så har hun historier om gamle Trabanter (biler) som regjerte veiene fram til 1990-tallet. Før kommunismens fall, hadde ikke folk noe valg. Dette var bilen de måtte ha. Og som de ofte måtte stå fire-fem år på venteliste for å få. En halv årslønn kostet herligheten. I dag er det fritt bilvalg i Ungarn. Folket er sluppet fri. Det er herlig å høre Ritas historier om omveltningene i Ungarn etter 1990.

Seilbåter i et endeløst landskap.

 

Tilbake til turen: Balatonsjøen er et herlig skue. Seilbåter i et endeløst landskap. Små boligområder og frodig vekst. Dyrkajord til verdens ende. I den lille byen Tihyan stopper vi. Går oss rett inn i et marked med masse flotte varer. Jeg ender opp inne i kirken. Men slipper ikke helt inn. Fordi jeg ikke har billett. Jeg henvises til billettkontoret. Da gir jeg opp. Jeg som trodde at de fleste av oss er født med gratisbillett til Guds hus. Men jeg fikk komme inn i butikken, da. Og fant flere fine ting.  

Ingen gratisbillett til Guds hus i Tihany.

 

Tihany er flott. Met utrolig folkeliv, atmosfære og muligheter for en god handel. Ja, for det er så rart med det. Turister blir i ekstra godt humør når mulighetene for en handel byr seg. Selv endte jeg opp med et belte, noen smykker og noe annet småtteri. Noe av det er gaver. Til noen der hjemme. Mor mi, for eksempel. 

Til slutt endte vi i båt ute på sjøen. Balatonsjøen. En perle i Europa. I området der folk fra mange land har sommerhus, der tusenvis av seilbåter samles til festivaler – og der en vingård kan by på de beste viner og matretter. Slik som vår lunsj.

Per, Ingrid, Gro og Leif koser seg ute på sjøen, Balatonsjøen. 

 

Hva annet har jeg lært i dag? Jo, for eksempel: Ungarere spiser fiskesuppe julaften. Fotballspilleren Puskas er fortsatt en folkehelt. Jordbruket sysselsetter 6-7 prosent av befolkningen.  Og; har du en tokayer (vin) og en cigar, da føler du deg som en konge! Det får være summen av tredje dag i Ungarn.

Mandag er det shopping i Budapest. Flere i reisefølget har skumle planer!

Fra turen kan du også lese: 

olemans.blogg.no/15302927…m_budapest_with_love.html

olemans.blogg.no/15303752…esserte_hestekrefter.html

Ole M

Vi gjorde en handel. Blid kar, ypperlige kvalitetsvarer i skinn.

Lunsj på vingård. Helt greit å være på tur.

Her kan du ta av til Ungarns håndballhovedstad, Györ.

Et perfekt sted for lunsj….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s