EM-gull og imponerende dressur

Ute på gården noen mil utenfor Budapest raser veldresserte hester forbi. Støv virvles opp. En rytter og fem hester. Et lite kunststykke. Masse arbeid og dressur ligger bak. Folk klapper begeistret.

Henrik og Jacob Ingebrigtsen. Sølv og gull. Hva er de laget av?

 

Noen timer senere løper brødrene Ingebrigtsen inn til dobbeltseier på 5000-meteren i EM i friidrett. De samme folka er minst like begeistret. Jeg tenker at det atter en gang handler om hardt arbeid og en smule dressur. TV-stuen på Hotel Hungary koker. Makan til dag. Ikke til å tro, sier en beveget rindaling på tur ut av rommet. Det er tiden for store opplevelser. Fra morgen til kveld.

Klare for 5000-meteren. Stor spenning.

 

Vår eventyrreise til Ungarn har fått en ny dimensjon. Brødrene Ingebrigtsen. Vi snakker om dem i bussen, i lunsjen og under middagen. Fredag kveld var det like ens. Da jublet vi for Jacob på 1500-meteren. Denne lørdagen skal han og broren Henrik løpe mye lengre. Men ikke før 21.00. Da starter løpet. Vi rekker mye før den tid.

Svanhild Engelsjord, Aud Laila Bakken og Rannveig Silseth i gammelbyen i Budapest. Fin start på en heftig dag.

 

Vår kjære guide Rita har mye å fortelle oss også denne dagen. Om den jevne ungarer som tjener 6000 kroner brutto i måneden, om ungdommer som derfor reiser fra landet for å tjene bedre. Mye bedre. Håpet er at de kommer tilbake. Hun forteller om et land hvor 55 prosent av arbeidsstokken var sysselsatt i jordbruket en gang i tiden, før 1945. I dag er tallet 6-7 prosent. Den jevne ungarer spiser 25 kilo kylling i året, men bare 1,5 kilo fisk. Også dette handler om penger. Fisk er dyrt. Hun snakker om språket og om den siste russiske soldat som forlot landet 13. juni 1991. Vi har så mye å lære. Mye på en gang. I full fart.

Klare for tur med hest og vogn.

Unni Hartvedt trygt plassert fremst i vogna. 

 

Ja, for denne dagen handler virkelig om fart. Og begeistring. Og masse trivsel der ute på landet, blant hester, sauer, okser og et muldyr som koser seg i varmen. Og jammen går vi oss ikke på et bryllup. Et storbryllup med hundrevis av gjester. Jeg møter dem på tur ut i bussen. Jeg i shorts og treningsskjorte. De i finstasen. Jenter i kjoler og gutter i dress. Eller noe annet fint. De er opprømte som oss. Gleder seg til resten av dagen. De med bryllupsfest, vi med byen Budapest, koselig middag og en finale med brødrene Ingebrigtsen. I tre-tida forlater vi gården. Kjører motorveien innover mot byen.

Lunsj ute på gården. Orkesteret spiller Solveigs sang for Solveig Fosseide. 

 

Noe senere samles vi for en tur ut på byen. Middag må man jo ha. Vi rusler forbi stengte butikker, det er jo lørdag kveld. En litt sliten mann spør om jeg har noen forinter, en sykebil uler forbi. Trafikken er tett mens vi venter på grønn mann. Snart har vi funnet den rette restauranten. Alt er bare velstand.

Vi har stjålet alle stolene i restauranten. Flyttet dem til tv-stua…

 

Litt før ni er vi tilbake på hotellet etter middagen. Vi tømmer restauranten for stoler. Tar over fjernkontrollen og handler det som måtte være nødvendig i baren. Vi er klare for løp. Startskuddet går. Og det settes over til høydehopp. Et skuffet sukk høres. Før vi ser litt på diskos. Og lengdehopp. Så ser vi løperne. Jacob og Henrik er med. Så litt høydehopp igjen. Hva er dette for noe? Fatter ikke folkene i Eurosport hva som er viktig? Så er det plutselig bare to runder igjen. Jacob i teten. Henrik like bak. Og fra da av, ser de seg ikke tilbake. Vi tar gull og sølv. Det jubles. Noen andre gjester ser forundret på oss. Hva står på? Jeg forklarer på engelsk. Da smiler de. Gratulerer, Norge.

Alt er så hyggelig.

En dag i begeistringens tegn er over.

 

Ole M

Rita fører an bak rytteren. Vår flokk er på vei.

 

Bryllupsbilen og smektende toner kan godt få avslutte denne lille stemningsrapporten?.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s