Noen forhold varer livet ut. Takk, Lynyrd Skynyrd .

Lørdag kveld satt vi tre generasjoner på Wembley Arena og ventet på Lynyrd Skynyrd. Bandet jeg har fulgt siden tidlig 70-tallet. Noen forhold varer livet ut. Ikke alle blir skilt.

Tre generasjoner på tur. London med masse opplevelser. Lynyrd Skynyrd, School of Rock, parker, sol, shopping og mye mer.

Salen koker av forventning. I kveld skal Lynyrd Skynyrd ta avskjed med London. De skal gi seg. Helsa til en av grunnleggerne, Gary Rossington, er for skral. Turnelivet er over. Jeg skal se dem for sjette og siste gang. Linn Bente og Johannes for første gang. Vi er tre generasjoner på en slags pilegrimsferd. Vi er en del av Skynyrd Family. Det er omtrent som å være på The Kop på Anfield. Et uangripelig fellesskap. High five. Klemmer. Jeg ser ikke noen jeg ikke liker. Johannes får oppmerksomhet. Han er muligens den yngste blant de 12500.

Johnny van Zant. Broren til Ronnie som døde i flykrasjet. En utrolig vokalist og formidler.

Så smeller det. Legendene fra sørstatene kommer med lyn og torden. Med tre gitarer som gråter og hyler. Som dundrer i et tungt komp. Det er allsang og tårer, gnistrende rock’n roll, fantastiske musikere og en vanvittig bra lyd. Alt på en gang. Johannes på 10 år gliser bredt. Dette er mye tøffere enn han hadde ventet. På gitarsoloen i Freebird må ti-åringen opp av stolen. Det blir utøvd luftgitar på høyt nivå. Sånne fine familieselskaper kjennes gode og verdifulle.

De falne. Hedres på alle Skynyrd sine konserter. Tøffe liv. Mye uflaks.

Igjen: Skynyrd Family. Simple Man. Gamle bilder ruller over skjermen bak bandet. Alle de falne på veien. 12 stykker i tallet. Ronnie, Bob, Allen, Jo Jo, Ean, Leon, Hughie, Bill, Cassie, Steve, Dean og Ed. Sistnevnte med riffet til Sweet Home Alabama på samvittigheten. Ed King. Det fatale flykrasjet i 1977 satte en stopper for Lynyrd Skynyrd. Da var de på sitt beste. Tre i bandet omkom.

Min første og siste Skynyrd-billett. 1997 og 2019. Og et Skynyrd-glass.

Det tok ti år og noen forsøk på solokarrierer før de ble samlet igjen. Siden har de spilt. Med ulike besetninger. Bare Garry Rossington er igjen. The only living boy. Min helt. PÅ Wembley bærer jeg så klart ei skjorte med bilde av Gary på. Av alle personer jeg ville ha møtt, står han blant de øverste på listen. Sammen med Jimi Hendrix, Keith Emerson, Martin Luther King, Einar Gerhardsen, Toralf Engan, Gjermund Eggen, Allen Collins og Knut Hamsun.

Gary Rossington. The man. The only livin’ boy. Min helt!

Så er det slutt. Vår lille verden inne i Wembley Arena koker. I halvannen time har alt annet vært stengt ute. Vi er lykkelige og triste på en gang. Nå er det over. Men musikken vil leve videre. En del av livet mitt gikk akkurat av scenen. Jeg glemmer alt jeg har av skjorter og jakker og går ut. Henter dem etterpå. Da er salen tom. Bare riggere jobber på scenen. Birmingham neste for Lynyrd Skynyrd.

Noen folk på Wembley. Pink med konsert på stadion, Skynyrd i Wembley Arena.

Ute i Wembley-kvelden er alt kaos. Vanvittig med folk. På stadion har Pink spilt. Nå møtes publikum fra både Arena og stadion. Vi kikker nedover mot togstasjonen. Der står ei kø på cirka fem ganger sunndals befolkning. Heldigvis har jeg en liten taxi-avtale i bakhånd. Men; jeg lurer på hva den er verdt. Ringer og sjekker. «Alt ok,» sier en stemme på telefonen. «Dere vil bli plukket opp om noen minutter.» Noen minutter blir til 45 minutter og noen flere telefonsamtaler. Da blinker noen lys nede i krysset i alt kaoset. Vi er lokalisert. Setter oss inn i bilen. «For en kveld,» sier sjåføren. «Snill kar,» sier Johannes. Og vi blir kjørt til hotelldøra i Kensington. Vi gir ham fem pund ekstra.

Litt av en reise. Så glad for at jeg fikk bli en bitteliten del av den.

Jeg har opplevd Skynyrd på Rockefeller, Spektrum og Frognerbadet i Oslo, i Helsinki ishall, Manchester Arena og Wembley Arena. Så kom de aldri til Bergen. Da sto jeg og Bjørnar og Gunn Heidi der med billetter. På plass i byen. En snøstorm på Hardangervidda stoppet bandet. En håpløs nedtur. Mitt forhold til Bergen ble satt på en hard prøve. Byen er fortsatt ikke Bergen og laget har aldri vært Brann. Bodil og jeg skulle høre Skynyrd og Deep Purple i København. Vi tenkte å gifte oss der.  Så ble bandet rammet av sykdom. Både planlagt konsert og giftemål ble avlyst. Året er vel 2003. Dette har jeg ikke fortalt til noen før. Men nå vet dere det. Vi giftet oss året etter, og er fortsatt sammen. Men noe Skynyrd-bryllup ble det ikke. Det var en av mine beste planer som gikk i vasken den gangen.

Lynyrd Skynyrd i Oslo Spectrum i juni 2009. Jeg og Johan Ivar var der.

Jeg kunne ha skrevet en bok om mitt forhold til Lynyrd Skynyrd. Jeg aner ikke hvor mange plater og cder jeg har av dem. Noen hundre, vil jeg tro. Jeg har bøker, biografier, skjorter og andre ting. «Lyden av Lynyrd Skynyrd, pappa, det er deg, det,» sa Gunn Heidi for lenge siden. Og jeg husker en gang på Kvendbø. Gården jeg vokste opp på og drev i nesten tjue år. Jeg parkerte bilen ved låven, slik jeg brukte. Åpnet døra og hørte lyden av rock’n roll fra stua. «Tomorrows goodbye,» med Skynyrd overdøvde all fuglesang og fossedur. Inne satt to jenter og enset ingenting. Gjorde kanskje lekser? Jeg husker ikke helt. Men en ting husker jeg: Jeg tenkte at noe – NOE – hadde i alle fall gått helt greit.

Manchester april 2015. Synne og jeg et sted der oppe i amfiet. En fantastisk dag.

Hele vår familie er Skynyrd Family. Synne har opplevd dem live, det samme har Bodil, Linn Bente, Johannes og Johan Ivar. Jeg kjøpte lp-en Second Helping tidlig på 70-tallet. Tror det var på Play Time i Trondheim. Balladen om Curtis Lowe finnes på den platen. Ingen kunne spille blues som ham. Old Curtis. Old Skynyrd. Takk for turen, sier jeg bare.

Masse musikk å ta av. Heldigvis.

Ole M

Takk for den utrolige kvelden, Lynyrd Skynyrd.
Noen Skynyrd cd-er. Av det mer sjeldne slaget…
Helsinki i 2009. Bodil og jeg var på tur.
Skynyrd family.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s