Et eventyr oppe på Kjeåsen

Norge er et utrolig fint land. Ja vi elsker. Tenk å dra til strender og varme bygater når du har Rosendal, Kjeåsen og Hardangervidda. Sier jeg. Som skal til Liverpool i august. Men det er liksom noen annet. Synes jeg.

Sterkt å møte ei slike dame. Oppe der ingen skulle tru.

Det føles sterkt å stå på trappa oppe på Kjeåsen og snakke med Bjørg Wiik (88), som eier stedet og er der hver sommer. Om vinteren bor hun på Tveita i Oslo, der hun vokste opp. I 1967 kom hun til Kjeåsen. Bjørgs søster, Guri, kom etter i 1975. Der drev de med sau og dyrket jorda. Bjørg drev ute, Guri styrte alt inne. Arbeidsfordelingen var grei. Og alt var på stell. Sauene fikk det beste fôr, iblandet planter som holdt dem unna sykdom. Dyrlegen ble aldri kalt til Kjeåsen. Så døde Guri i 1999. Det ble en brå forandring på livet oppe på denne ikke så lett tilgjengelige gården, 520 meter over havet oppe fra Eidfjord.

Makan til utsikt..

Bjørg drev gården videre fram til 2011. Da sendte hun vekk sauene. Det var hennes livs tyngste avgjørelse. 80 år gammel var kapittelet som sauebonde over. Da hadde det vært bilvei opp til gården siden 1974, anlagt av Statkraft i forbindelse med Sima Kraftverk.

Mye å snakke om, mye å se på.

I dag er Bjørg oppe på Kjeåsen fra påske og til langt på høst. «Du trives her?» spør jeg. Og innser umiddelbart at spørsmålet er håpløst dumt. «Ja, uten hadde jeg ikke vært her siden 1967,» sier hun og smiler. Inne i stua sitter håndverkere og venter på at vår lille gruppe skal dra igjen. De driver med vedlikehold av husene. «Skal du holde alt ved like både ute og inne på et slikt gammelt sted, med hus og jord, kreves det mye. Det vet jo du som jobber med kultur,» sier hun. For vi har allerede presentert oss for hverandre. Delt noen korte personalia.

Minner skal tas med hjem.

Dette året tar Bjørg imot gruppebesøk tre dager i uken. Men ikke etter 17.00. Vår gruppe med reisende fra Sunndal og Surnadal og omegn er heldige som ikke ventet med turen til nesten år. «Nei, nå er det slutt. Dette er siste året jeg tar imot grupper her,» sier hun. Nede i kjelleren selges det små suvernier. Kopper og kort. Bodil og jeg tar med oss litt av hvert. Turen til Kjeåsen gjør inntrykk.

Elin Kvale og barnebarnet Lisabeth

Det er Elin Kvale ved turistkontoret i Eidfjord som guider oss oppover de bratte veiene til Kjeåsen. Hun forteller om den rike kommunen, om kraftproduksjon, om turistene og cruisebåtene – og om historien og livet til Kjeåsen og folkene der oppe. Hun er en utrolig dyktig guide. Med seg har hun barnebarnet Lisabeth på åtte år. Ei kvikk og trivelig jente. Som er på ferie i Eidfjord. Til vanlig bor hun i Alta.

Svein Aarnes vil gå stien opp neste gang..

Det tas mange bilder, og noen drømmer om å kunne gå stien ned til sjøen. «Det skal jeg gjøre om jeg kommer tilbake hit,» sier Svein Aarnes. Andre slår av en prat med Bjørg, som tar seg god tid oppe på trappen. Hun må vel bli lei av alt maset, tenker jeg. Men neida, det avviser hun. Hun synes det er hyggelig med besøk.

Passer ikke helt for buss….

Vi kjører nedover den bratte veien, en stor opplevelse rikere. Jostein manøvrerer bussen helt utmerket. «Du er en av de beste sjåførene,» sier guiden Elin. Som også tar oss med bortom anlegget til Statkraft, der det nå er blitt stengt for gjester. Terrorfaren satte en stopper for dette. «Veldig synd,» sier Elin. «Vi hadde så mye å fortelle om anlegget og historien.» 

Denne bloggen kommer tilbake med flere opplevelser. Fra Rosendal, ikke minst. Og fra andre ting vi har sett og vært med på de siste dagene. I kveld er vi kommet til Beitostølen. En annen verden. Uten fjorder og bratte lier. Men fint likevel.

Ole M

Dette møter deg når du kommer opp stien.
Dyra blir godt tatt vare på oppe på Kjeåsen.
Jaja, det går sånn akkurat.
Oppe på Vøringsfossen
I Baroniet Rosendal.

En kommentar om “Et eventyr oppe på Kjeåsen

  1. hei Bjørg
    jeg har vært på kjeåsen 4 ganger, sist i 1991. husker så godt alle krydderplantene og potetene som du hadde sådd. Har planlag en tur sommeren 2023. Husker godt din søster som har gått bort Håper vi kan treffes i sommer hilsen Laila Johnsrud , Oslo.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s