Kjære Bjørn Eidsvåg. Vi tror vi liker deg. Hilsen Dompen Reiser.

Bjørn Eidsvåg har med seg et kanonbra band når vi får høre ham i Baroniet Rosendal en kveld i juli. Likevel; sangeren, musikeren og komponisten kommer aldri så nær som når han er alene med gitaren. Det er så rart med det. Det var sikkert slik han begynte. Slik han jobber. Alene med gitaren. Trubaduren og ordkunstneren som tar deg med tett inntil livets mysterier. Som rører deg, som får deg til å smile. Denne kvelden er han i sitt ess. Vi kjenner vi liker ham.

Bjørn Eidsvåg. Alene med gitaren og ordene. Sterkt. Ikke minst når omgivelsene er Borggården i Baroniet Rosendal.

Men; og for all del: Også bandet er en fryd. Den herlige lyden fra hammondorgelet til Wallumrød, det gnistrende og smått geniale gitarspillet til Steensnæs, Engens trommer og Holm sin bass – det gnistrer skikkelig når de slipper seg løs og nærmest lager sin egen konsert, utenfor hovedpersonen Eidsvåg sin rekkevidde.

Vi er klare for middag i Baroniet Rosendal. Stedet er Drivhuset og det venter oss masse god mat og drikke.

For reisefølget til Dompen Reiser er dette tredje kvelden på veien. Vi samler på opplevelser, lærer om industrihistorien i Tyssedal og får høre om Baroniets tilblivelse og viderverdigheter. Samme Baroniet byr på tre-retters middag i Drivhuset, hjort til hovedrett og en forrett jeg bare husker var veldig god. Denne tredje kvelden regner det. Så vi må skynde oss over til konserten i Borggården. Vi havner langt bak, men ser og hører godt. Rødvin i plastglass veier opp for vonde stoler, Eidsvåg og bandet tar seg av resten.

Omvisning i kraftmuseet i Tyssedal. Interessant.

Når dette skrives har vi vært hjemme noen dager. Lørdag kveld parkerte Jostein Tøfte bussen etter langt over hundre mil bak rattet. Vi fikk med oss Sognefjellet og Valdresflya, Golsfjellet og Hardangervidda. Odda, Voss, Sogndal, Baroniet, Flåmsbana, Kjeåsen, Eidfjord, Elveseter Hotell, Lom, Vøringsfossen, Beitostølen – selveste indrefileten av landet vårt. Turer langs fjorder, smale veier og praktfull utsikt innover nye fjorder og mot små tettsteder. Høye fjell og presisjonskjøring fra Eidfjord og opp til Kjeåsen på 520 meter over havet. Møtet med Bjørg (88) beskriver jeg i et annet blogginnlegg. Det sitter i enda. Denne utrolig flotte og sterke kvinnen, som med ren oslodialekt beskriver livet over havet langt inne i en fjord på Vestlandet. Hun er jo født og oppvokst på Tveita i Oslo…

Så fint å få møte Bjørg oppe på Kjeåsen.

Når Bodil og jeg sitter sammen i Baroniet og hører på Bjørn Eidsvåg, tenker jeg på hvor heldige vi er. Som kan drive på med slike reiser, arrangere og lage opplegg og avtaler. Skape forventninger. Gjennom over ti år har det gitt oss opplevelser både i inn- og utland. Vi har fløyet, kjørt båt og sittet i buss i hundrevis av mil. Sett slott og andre historiske monumenter, byer med folkeliv, alper og tyrolerliv. Blomsterparker og gamlebyer, Ørneredet og olympiapbakker. Vi har vært på Anfield og sett Liverpool vinne, vi har vært i langrennsløypene i Falun og Seefeld og jublet oss hese. Feiret medaljer og skålet med blanke snapsglass. Dette kan jeg tenke på når «Det er ingen vei tilbake» toner ut.

Her er vi på VM i Seefeld. Regn. Men stemningen er rimelig bra…

Og så en annen ting: Vi har fått så mange nye og gode venner. For livet. Noen av oss er blitt en egen union.

Så mange trivelige folk. Venner og reisefølge.

Når vi går nedover fra Baroniet i retning bussen, holder jeg følge med Kjellaug Stolsmo. Bestemora til verdens mest kjente fotballsøstre. «Dette ble en riktig fin dag,» sier hun. Vi har det ikke travelt. Ser oss rundt, prater om smått og stort. En hyggelig spasertur. Nede ved parkeringen er nesten alle kommet. Jostein skal styre oss hjemover mot Eidfjord. Det går fortere enn tidligere på dagen. Bobilene har tatt kvelden, lysene forteller oss hva vi møter. Snart er vi hjemme på hotellet. Jeg finner fram siste boka til Edvard Hoem. Leser litt mer om Eilert og hans store familie i Donalda på Albert-prærien. Eventyrlige liv fascinerer meg.

Bodil er limet og ønskes god tur av min favoritt-politiker. Den modigste av alle.

Jeg er heldig som har Bodil. Hun er limet på disse reisene. Den som alle stoler på og føler nærhet til. Jeg og Jostein prøver å ta oss av resten. Og jeg mener vi klarer det rimelig bra. «Vi er best,» sier Jostein og smiler. Joda, vi har det fint der framme i bussen. Selv om vi egentlig jobber hele tiden. Med å sy sammen informasjon og styre bussen gjennom tusen millioner svinger. Ridderspranget blir siste stopp. Siste opplevelsen. Før kjøttkakene på Dombås.

En utrolig fin gjeng. Takk for turen.

Kjære alle sammen. Takk for turen. Det var en glede. Håper vi treffes snart. Bodø neste år kan bli en mulighet. Ellers treffes vel noen av oss til Tyrol-tur i september. Og ikke glem at det er VM i nordiske grener i Oberstdorf om halvannet år. Og tur til Liverpool, Chester og Manchester neste sommer. Her saler vi hesten og rir det forteste vi kan. Tiden varer ikke evig. Bjørn Eidsvåg har solgt to millioner plater. En bragd. Han kommer inn igjen for tre ekstranummer. Folk står og klapper. Vi følger på så godt vi kan. Ha det riktig fint!

Ole M

Joda, du ser riktig. Dette er utsikten rett fra bussvinduet, ikke så langt unna et sted som heter Sunndal.
Tora og Anna-Haldis med utsikt mot Vøringsfossen.
Gjendesheim. Kanskje tar vi Besseggen neste gang?
Ridderspranget. Bare prøv deg!
Sølvi og Egil nyter utsikten. Vøringsfossen, nedover mot Måbødalen.
I Drivhuset i Baroniet. Vi venter på middag.
Selveste Ragnvald Blakstad, generaldirektøren i Tyssedal. Senere kom han til Sunndal.
Tusen takk for turen. Hilsen oss to.
Og ikke minst: Takk til sjåfør Jostein Tøfte og Trollheimen Turbuss.
Så må jeg ta med dette. Jeg hadde bursdag dagen etter at vi kom hjem. Ni av elleve barnebarn stilte. Emil og Ane kommer i morgen. Livet har mye å by på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s