Slentrende genial Rybak

Vi har en flott kulturhøst foran oss. Med konserter, teater, utstillinger og litt av hvert annet. Det hele startet i kveld. xMed Aleksander Rybak, denne sjongløren av en musiker. Slentrende genial, vil jeg si. Elegant. Med selveste Trondheimsolistene som medspillere. Norges beste kammerorkester? Og med norske talenter fra kulturskolene på indre Nordmøre. Fra Sunndal, Surnadal og Halsa. En herlig kveld.

Alexander Rybak, Trondheimsolistene og elever fra kulturskolen. Winning combination.

En av oppgavene vi har som arrangører, er å gi publikum gode opplevelser. Og gjerne en utfordring eller to. De fikk begge deler i kveld. Utfordringer med Bartok, blant annet. Det er langt fra Fairytaile til ungarske Bartok. Fra de smått kompliserte rytmene til norsk vals. Fra de ikke så lett tilgjengelige harmoniene til enkel dur og moll. Denne kvelden hadde det meste. Og Rybak sa det jo selv fra scenen: Jeg ønsker å ta med all slags musikk i konsertene mine.

Rybak alene med sin fiolin. Love me tender (eller Kari)

Når vi har de fremste musikerne i landet på scenen i Hovshall, kan det ikke bli bedre enn at våre unge, lokale talenter får møte dem. Til og med øve og spille med dem. Derfor ble starten på konserten rørende og nær. Forventningsfulle talenter sover kanskje godt i natt? Eller ikke i det hele tatt. Fordi de har fått en opplevelse de sent vil glemme. Kanskje aldri? Så nå er det bare å øve. Spille til fingertuppene svir. Kanskje får vi en Trondheimsolist fra Sunndal?

Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til denne kvelden. Trondheimsolistene kjenner jeg. Men ikke Rybak. Og ikke samspillet. Alt ble bedre enn forventet. Jeg kunne lukke øynene og slappe av. La musikken smyge seg inn i kropp og sjel. Eller klappe begeistret. Kjenne på overraskelsen. Se meg rundt. Ane Steinars begeistring i øyekroken. Kulturhuslederen får litt av en høst. I alle fall den travleste i min tid som kultursjef. Det betyr at publikum i Sunndal har mye å glede seg til.

Det blir litt av hvert i Hovshall utover høsten. Trønderrock, Vømmøl, Jenshus….

Alexander Rybak er en fantastisk fiolinist. Utdannet ved Barratt Due. Med Geir Inge Lotsberg som lærer. Lotsberg er i dag kunstnerisk leder for Trondheimsolistene. Og en utrolig dyktig fiolinist. «Verdens beste fiolinlærer,» sa Rybak henvendt til sin mester. De to skapte magi denne kvelden i Hovshall. Med musikk i hele sin bredde. Fra Bartok til Elvis og Secret Garden. Norske folketoner og slentrende jazz. Så måtte jo det hele bare slutte med Fairytale, Rybaks vinnermelodi fra Grand Prix for ti år siden. Folk sang med og gledet seg stort. I en musikalsk kremaften.

Snart kommer hans Rotmo og hans band. Kjøp billett i tide…!!

Nå venter nye konserter. Den neste er med Hans Rotmo og hans Porcelenband. Den kan fort bli utsolgt. Så venter Ida Jenshus, grossist i spellemannspriser og aktuell med ny plate. Susanne Lundeng og Øystein Sunde kommer, det samme gjør Flakne og Ingebrigtsen og Benny Borg. Trønderrock og Erik Bye-program. Forelska i Lærer’n og Vår Herres klinkekuler. Jaktprat og Vømmølviser. I tillegg får vi flere lokale konserter, nytt lokalt teater og Riksteater. Kulturhuset skal koke hele høsten. Og ikke så langt ut på nyåret kommer Odd Nordstoga.

Benny Borg er ingen hvemsomhelst i norsk populærmusikk. Nå kommer han til Hovshall.

Men i kveld: Takk til Alexander Rybak, Trondheimsolistene og kulturskoleelevene. Og publikum, for en strålende søndag kveld.

Ole M

PS: Sånn ser høstens konsertprogam ut:

12.9: Hans Rotmo m/Porcelen Band – Hovshall 18.9: Ida Jenshus med band – Hovshall 12.10: Øystein Sunde – Hovshall 17.10: Flakne/Ingebrigtsen m/band – Hovshall (Fra gutterom til rockestjerner på 1-2-3) 12.11: Benny Borg (Erik Bye-program) 19.11: Susanne Lundeng trio

Ingebrigtsen og Flakne. Da blir det garantert liv og allsang i Hovshall.
Ida Jenshus – et fyrverkeri av en fioloinst
Benny Borg – en legende kommer til Hovshall
Erik Bye blir tema når Benny Borg kommer i november.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s