«Norske» Fredrik er best på vinyl i Wien

Fredrik regjerer i Scout Records i Wien. Østerriker oppvokst i Oslo.
 

«Er dere fra Sverige?» spør eieren av platebutikken. Plutselig snakker han norsk. Dagen før hadde vi snakket engelsk sammen. Men når han hører jeg og Anders (Lien) snakke sammen, kommer nevnte spørsmål. På norsk. Litt gebrokkent, riktignok. Men helt greit og forståelig.

Vi korrigerer dette med landet. Vi er norske. Til og med Anders, selv om han har bodd i Sverige i 30 år. «Jeg elsker Norge. Jeg er patriot. Nordmenn får rabatt hos meg,» sier vår nye venn. Og det er kanskje ikke så rart. Eieren av Scout Records heter Fredrik og er oppvokst i Oslo. Han har Wiens største vinylutvalg.


En oase for platesamlere
 

Nylig var han på «sånn der cruise» i Norge. Molde var av de stedene han besøkte. Så når vi forteller at Sunndalsøra er litt lenger innover i landet fra Molde, svarer han bare; «ja, jeg vet». Noen ganger er verden veldig liten.

Vi får oss en god prat om musikk, vinyl og platebutikker. Fredrik har peiling. Virkelig peiling. Rundt oss kommer det nye folk. Jeg leste for ikke så lenge siden at vinylsamleren er en mann i 50-årene. Gjerne en smule einstøing. På grensen av en «loner». Men i butikken til Fredrik er det folk i alle aldre. Et ungt par finner både Mungo Jerry, Stooges og Iggy Pop. En annen kjøper, langt yngre enn meg, har fordypet seg i metall-kassen. Jeg har sett det samme i Liverpool, også. Hos Cult Records. Det kommer unge kjøpere. Sist jeg var der, gikk to unge jenter løs på kassene med singelplater. Helt utrolig. Men veldig artig. For oss aldrende einstøingene.

Jeg samler sammen platene mine i en bunke. Cirka ti i tallet. Begynner å få litt dårlig tid. Fredrik kikker på bunken og nikker anerkjennende på platene med blant andre Traffic, Focus, Strawbs, Joe Walsh, Santana og Peter Green. Jeg blir nesten litt stolt. Fredrik er jo proff. Jeg liker at han liker platene mine?


Litt av det jeg kjøpte denne dagen….
 

Så får jeg invitasjon til neste dag. Da skal han stå på stand med platene sine. På et marked i byen. «Du må komme dit. Jeg skal ha med mange spennende plater. Men de kan bli litt dyre,» sier han nesten litt beklagende. Når han slår sammen mine plater, er han raus. Han gir en skikkelig rabatt. «God pris for nordmenn. Jeg sa det jo,» sier han ? og tegner kart og skriver opp telefonnummer.

«Du må ta kontakt neste gang du er i Wien,» sier han og takker for handelen. Reiser seg opp og smiler bredt. Jeg har fortalt at jeg ikke kan komme dagens etter. Vår gruppetur skal ut på båttur. Og til en vingård. Jeg blir borte hele dagen.


Litt orientering fra Fredrik. Sjekke kartet. Så finner du Scout Records.
 

Det er stas med dedikerte personer som Fredrik. De selger og kjøper med hjertet. Og får oss einstøingene til å føle oss bortimot veltilpasset. Derfor går jeg lykkelig ut døra og videre ut til den virkelige verden. Til dem som ikke samler vinyl. De er tross alt i flertall.

Femti meter opp til venstre møter jeg Wiens travleste handlegate. Et stykke der oppe ligger hotellet vårt. Folk jager fram og tilbake på leting etter klær, skor, vesker og juggel og stas. Fra denne travle gaten ser du skiltet. Scout Records. Wiens beste platebutikk for den som handler second-hand. En fredelig plett. Der regjerer Fredrik. Jeg anbefaler et besøk.

 

Ole Magne Ansnes

En kommentar om “«Norske» Fredrik er best på vinyl i Wien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s